Srbsko: V parlamentných voľbách tesne vedie vládna Demokratická strana

07.05.2012 Celý región

Belehrad 6. mája (TASR) - Vládnuca prozápadná Demokratická strana (DS) doterajšieho prezidenta Borisa Tadiča s 24,7 percenta hlasov tesne vedie podľa neoficiálnych predbežných výsledkov v srbských parlamentných voľbách pred opozičnými populistami Tomislava Nikoliča s 23,5 percentami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na srbskú spravodajskú stanicu B92.

Na treťom mieste je Socialistická strana Srbska (SPS) so ziskom 14,6 percenta hlasov, štvrtá Demokratická strana Srbska (DSS) so siedmimi percentami. Volebná účasť, takmer 54 percent, presiahla hodnoty z roku 2008.

Líder prozápadnej Demokratickej strany (DS), doterajšia hlava štátu Boris Tadič a šéf pravicovo-populistickej Srbskej pokrokovej strany(SNS) Tomislav Nikolič sa stretnú v druhom kole srbských prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 20. mája. Vyplýva to z prvých neoficiálnych výsledkov, ktoré dnes zverejnili srbské médiá.

Oficiálne výsledky dnešných volieb budú potvrdené najnejskôr do štvrtka 10 mája. Prvé zasadanie nového parlamentu sa uskutoční najneskôr 8. júna. Nová srbská vláda musí byť zvolená najneskôr do troch mesiacov.

V parlamentných i prezidentských voľbách hlasovalo aj približne 109.000 kosovských Srbov. Voľby v Kosove zorganizovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V dvoch srbských okresoch, Zubin Potok a Zvečan, sa bez súhlasu srbskej vlády konali aj komunálne voľby.
 

Vyberte región